Om mig

Borgerlig officiant

Marie Sterneborn heter jag och jag är bosatt i Simmenäs, strax utanför Alingsås. Jag arbetar frilansande som borgerlig officiant vid begravningar eller under namngivningar.

Marie Sterneborn – borgerlig officiant

Vem är jag?

För mig har det alltid varit viktigt att följa mitt hjärta. Jag vet att drömmar krossas inte, de utvecklas. Jag trivs där med en fot i utveckling och en bland drömmarna. Stadigt, med båda fötterna i luften, som en klok man jag mötte sa.

Redan som barn var jag fascinerad jag av livsöden. När jag gick över kyrkogårdar kunde jag inte låta bli att läsa på gravstenar och förundras vilka liv som människor som funnits före hade mig har levt. Det har lett till att jag skrivit mycket under hela mitt liv. Allt från noveller, böcker, betraktelser och dikter. Jag tycker om att uttrycka mig och jag tycker om att få lyssna på och skriva en människas livshistoria.

Min kärlek till att skriva i kombination med att jag trivs i sociala sammanhang visade mig in på en yrkesbana som officiant.

Vid skapandet av ett tal till en begravning handlar det i huvudsak om att låta en personlighet framträda. Det är viktigt att ni känner igen er familjemedlem, vän eller släkting i talet och att hela ceremonin speglar vem personen var. Er insats är av stor betydelse. För att jag ska kunna sammanställa ett liv behöver jag er hjälp. Det sker genom en första intervju av er, i vilken ni berättar om den avlidna. När jag skrivit första utkastet av talet, så skickar jag det till er för granskning.

Vid en namngivningsceremoni blir det ett liknande upplägg, men en annan inriktning. Nu vill vi spegla en framtid. Goda tips från sagor är inte helt ovanliga i dessa tal. Ofta från vår älskade Astrid Lindgren.

Förtroendet att få leda ett barns namngivningsceremoni, eller att få dela de sista minnena vid en begravning av en älskad person. Det är något som jag värdesätter och uppskattar. Det är med stor omsorg jag skriver mina tal för att spegla ett liv, kommande eller avslutat, så innerligt som jag finner är möjligt.