Borgerliga begravningar

Marie Sterneborn,
borgerlig begravningsofficiant

Borgerliga begravningar i Alingsås och Göteborg
Fotograf: Ola Dyrhill

Jag arbetar med att leda och planera borgerliga begravningar i Alingsås och Göteborg med omnejd. En borgerlig begravning är ett sätt att hylla någons liv och en möjlighet att få ta avsked av någon man hållit av. Alla sörjer olika. Alla minns olika och sorgen är unik för oss alla. Därför blir alla begravningsceremonier olika.

Borgerliga begravningar i Alingsås och Göteborg

Jag arbetar som borgerlig officiant och leder borgerlig begravningar med utgångspunkt i Alingsås och Göteborg, men jag har även begravningar på andra platser i Västra Götaland och norra Halland.

Vid en borgerlig begravning är officianten den person som leder en begravningsceremoni. Jag som borgerlig officiant har inga politiska eller religiösa engagemang, utan främst är jag engagerad i livet och människorna omkring mig. Det är ni som familj/släkt/vänner som bestämmer hur ni vill att avskedet ska se ut.

För mig är det viktigt att minnestalet blir personligt för just den som ni har älskat. Det skriver jag efter en intervju av er anhöriga om personen som gått bort. Ju bättre bild jag får av personen, desto personligare blir talet. Ibland händer det även att jag skriver en dikt till den som avlidit, för att det ska bi just personligt.

Jag vill gärna ha en öppen och löpande dialog för att jag ska kunna skildra ett liv så bra som möjligt. Det är nödvändigt för att ceremonin ska bli så som ni föreställer er. Den person som är min kontaktperson får möjlighet att ta del av minnestalet och planeringen av ceremoni, innan ceremonin hålls.

Jag har valt min yrkesroll, för att jag trivs så bra att leva där livet händer. Döden är en del av livet och alla bär livshistoria, som alltid finns kvar, även efter att ett liv nått sitt slut.

Minnestal vid borgerlig begravning
Manus: Marie Sterneborn
Film: Ola Dyrhill

Kontakta mig för att boka möte