Begravning

Det här kan jag hjälpa till med vid begravningar:

 • Borgerligt officiantskap, alltså istället för präst vid en icke kristen ceremoni. Då är det jag som leder begravningen och håller talet för den avlidna.
 • Bokning av kapell eller kyrka.
 • Bokning av präst och organist vid en kyrklig ceremoni.
 • All samordning kring begravningen, alltså även beställning av kista, urna, blommor och skapande av programblad till begravningen.
 • Bokning av solist.

En begravning är ett sätt att hylla någons liv men en möjlighet att få ta avsked av någon man hållit av. Alla sörjer olika. Alla minns olika och sorgen är unik för oss alla. Därför blir alla begravningsceremonier olika.

Frilansande begravningsrådgivare

Jag arbetar som borgerlig officiant och begravningsrådgivare med utgångspunkt i Alingsås. Eftersom jag arbetar som frilansare gentemot Fenix begravningsbyrå så tar jag uppdrag inom ett större område. I mitt fall brukar det bli Alingsås, Göteborg, Borås, Trollhättan och Kungälv och alla orter dit jag kan ta mig med bil inom 60-90minuter.

Detta har gett mig en bred erfarenhet och många kontakter i större delen av Västra Götaland, eftersom jag har samordnat över hundra begravningar, både borgerliga och kyrkliga.

I min roll som begravningsentreprenör hjälper jag er att hitta just det sätt att ha begravningsceremonin som passar just er familj. En del vill ha sin ceremoni med urna, andra med kista. En del vill ha en kyrklig begravning och andra en borgerlig. Vi kan ha en ceremoni i ett kapell för borgerliga begravningar, utomhus eller i ert hem. Vissa önskar ingen ceremoni alls, utan vill endast ha hjälp kremation och gravsättning.

Tillsammans skapar vi en bild av personen som har gått bort och en möjlighet att minnas och ta avsked på det sätt som ni önskar och som den avlinda kanske har önskat.

Borgerlig begravning

En borgerlig begravning kan ske både med kista och med urna. Det är viljan hos den avlidna och de anhöriga som styr, men även inom vilken tid en begravning ska ske. Se mer information längre ner på sidan.

Borgerliga begravningar blir allt vanligare, då fler människor inte är medlemmar i svenska kyrkan vid sin bortgång. Det är då som regel inte tillåtet att ha en begravning i kyrkan och man har heller möjlighet att ha en präst eller organist. Däremot ska varje område erbjuda ett kapell som tillhandahålls för borgerliga begravningar. I Alingsås finns Ljusets kapell. I Göteborg finns t.ex. två kapell på Västra kyrkogården.

Vanligt är att jag anlitas som borgerlig officiant på dessa begravningar. Vi ses för en intervju, där jag skapar mig en bild av personen som har gått bort och sedan skriver jag ett tal. Talet granskas av er innan begravningen, så att ni upplever att jag fångat personligheten på ett sätt så ni känner igen er familjemedlem, vän eller släkting.

Begravning med kista

 • Inom 30 dagar från att personen avled hålls begravning med kista
 • På bilden till vänster har en vacker kista valts
 • Anhöriga har även valt en vacker kistdekoration
 • Blomsterdekorationer ställs vanligen vid sidan om kistan.
 • Efter ceremonin har man en jordsättning med kista eller en kremation där ett fleratal olika alternativ på gravsättning finns.
 • En enklare kista som på bilden nedanför kan väljas och täckas med bårtäcke.

Kista med bårtäcke. Blomsterdekorationer ställs vid sidan om.

Begravning med urna

 • Kremation görs inom 30dagar efter dödsfallet.
 • Ceremoni med urna kan hållas upp till ett år efter dödsfallet.
 • Gravsättning ska ske senast ett år efter dödsfallet.